Centrum voor onderwijsdata en -onderzoek

Meer informatie voor onderzoekers en beleidsmakers

Sharing Experiences, Improving Education

Goed onderwijs. Het is enorm belangrijk, maar ontstaat uiteraard niet vanzelf. Om onderwijs te kunnen ontwikkelen waarin studenten zich voorbereiden op hun toekomst en dat aansluit bij maatschappelijke vraagstukken, moeten er elke keer opnieuw keuzes gemaakt worden.

Docenten maken keuzes in het vormgeven van hun lesprogramma’s. Studenten kiezen hoe ze hun studie willen invullen. Bestuurders beslissen over de grote lijnen voor hun onderwijsinstelling.

Een belangrijk kompas voor het maken van die keuzes is onderwijsonderzoek. Niemand kiest graag op basis van aannames, trends of gissen. StudentLines brengt daarom mensen en onderwijsdata bij elkaar voor longitudinaal onderwijsonderzoek. Een gedegen basis voor beter onderwijs.

>
Student And Tutor Discuss Project On Interactive Whiteboard

Gedeelde ervaringen

Beleid en onderwijs worden nog vaak gebaseerd op informatie uit cijferlijsten, uitstroomcijfers of aanwezigheidspercentages. Maar studenten zijn uiteraard meer dan dat soort cijfers en daarmee is de informatie beperkt, vooral als het gaat over welzijn en welbevinden.

Want wat vinden studenten bijvoorbeeld zélf van het curriculum? Hoe ervaren zij de overgang naar de arbeidsmarkt of wat misten ze bij de eerste weken van hun opleiding?

Dit soort vragen worden binnen individuele opleidingen zeker aan studenten gesteld. Het is voor onderwijsonderzoekers alleen vaak lastig om te zien welke informatie waar aanwezig is en hoe die met respect voor privacy kan worden gebruikt.

Toekomstbestendig onderwijs

Waardevolle ervaringen van studenten worden daardoor niet altijd meegenomen in het maken van keuzes die voor beter onderwijs moeten zorgen. Terwijl juist dat brede scala aan informatie een waardevolle bron is voor onderzoek, beleid en toekomstbestendig onderwijs.

'StudentLines verbetert het onderwijs door synergie in wetenschappelijk en institutioneel onderzoek. Daarbij maakt het centrum het verzamelen van data een stuk makkelijker, zowel voor wetenschappers als voor studenten.'

Carlien Vermue, Team lead Educational Institutional Research, CIT, Rijksuniversiteit Groningen

Samen werken aan beter onderwijs

Als Centrum voor Onderwijsdata- en Onderzoek, wil StudentLines meer complete en longitudinale informatie bieden, als basis voor gedegen onderzoek. De directe input van studenten zorgt voor een breder en meer compleet spectrum aan data en ervaringen. De unieke longitudinale lange-termijn blik van StudentLines maakt het mogelijk de ervaringen van studenten en staf over tijd in kaart te brengen en te volgen.

StudentLines helpt onderwijsonderzoekers bij het verzamelen van die informatie én bij het juridisch en ethisch borgen van de onderzoeksaanpak. Het centrum ondersteunt bij het ontwikkelen van een gedragen onderzoeksplan en stimuleert daarmee inzicht in onderwijskwaliteit, leerprocessen en talentontwikkeling.

f2000acb90c03d985afd3fed07e365f7ffe5fba8

Data, ervaringen en mensen

Om dat allemaal goed te kunnen doen is StudentLines groter dan één enkele onderwijsinstelling. De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze gaan samen van start, maar al snel worden andere HBO-, MBO- en VO-instellingen aangehaakt onder de Universiteit van het Noorden. De onderwijsinstellingen werken binnen dit Centrum voor Onderwijsdata- en Onderzoek op een unieke manier samen en brengen data, ervaringen en mensen bij elkaar.

Samen dragen we op die manier bij aan beter onderzoek. Onderwijskundig onderzoek dat bijdraagt aan onderwijs dat aansluit bij studenten, arbeidsmarkt en maatschappelijke vraagstukken. Samen zorgen we voor beter en meer toekomstbestendig onderwijs.

Vragen, samenwerken of overleg?

Ben jij als beleidsmaker of onderzoeker geïnteresseerd in StudentLines? Stuur ons een bericht en we nemen contact met je op.

Mail ons

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.